Domeinnaam registreren: Met of zonder streepje in je websitetitel?

10 januari 2014

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Met grote regelmaat komt deze vraag terug via mijn klanten. “Wat voor invloed heeft een koppelteken in mijn domeinnaam op mijn ranking in Google? Is een streepje in een domeinnaam van invloed op de positie in de zoekresultaten? Als mijn gewenste domeinnaam bezet is, kan ik dan genoegen nemen met dezelfde domeinnaam, maar dan met een streepje ertussen?”

Wil jij jouw online marketing laten doen? Lees er meer over!

Een streepje in je domeinnaam, ook ik deed het

Sinds kort heb ik mijn website van mijn webdesign kant van SAM Online Marketing & Webdesign over gezet van www.een-website-laten-maken.com naar www.samdesign.nl. Natuurlijk heb ik dit met een reden gedaan. SEO technisch gezien maakt het werkelijk waar geen bal uit. In zeer korte tijd (enkele weken) heb ik een website laten maken op de eerste pagina in Google gekregen, op de vierde plaats zelfs (met één van de meest beconcurreerde zoektermen!!). Dus qua zoekmachine optimalisatie heeft het koppelteken in een domeinnaam weinig invloed op je ranking. De body en de content zijn vele malen belangrijker dan het streepje tussen je verschillende keywords waarop je graag gevonden wilt worden.

Domeinnaam met of zonder streepje

Nu hoor ik je denken: waarom heb je een website die op de eerste pagina in Google stond dan zomaar naar de prullenbak verwezen en ben je opnieuw begonnen aan de verschrikkelijke taak om je website op 1 te krijgen in Google, en dan nog wel in zo’n ongelooflijk beconcurreerde niche?

Het antwoord is simpel.

Www . streepje een streepje website streepje laten streepje maken . com – Hoe klinkt dat?

Als iemand jou vraagt hoe ie je op internet kan vinden en jij moet antwoorden: oh, simpel hoor; www.een-website-bouwen.nl krijg je al gauw de vraag: uhh, hoe schrijf ik dat? Waarop jij antwoord zal moeten geven met: www . een streepje website streepje bouwen . nl

Hoor je hoe dit klinkt?

Jouw domeinnaam als eeuwige tweede

Met een streepje in je domeinnaam doe je altijd concessies. Het maakt meteen duidelijk dat er iemand op deze aardbol rondloopt die in het bezit is van de ‘juiste’ domeinnaam. Jij zult altijd diegene zijn die het slappe aftreksel heeft van de krachtige domeinnaam.
Onbewust maak je gratis reclame voor de houder van de domeinnaam zonder streepje, die ongetwijfeld je directe concurrent is.
Ook de bezoeker zal eerder de domeinnaam intypen zonder streepje dan met streepje. Iemand die wilt leren koken zal eerder www.lerenkoken.nl intypen dan www.leren-koken.nl.

Zo loop je bezoekers mis, conversie mis en dus geld mis.

Zonde!

De zoekmachines

Zoals ik al eerder in het artikel vermeldde maakt het hebben van een streepje in je domeinnaam weinig uit voor je positie in de grote zoekmachines. De zoekmachines zijn zo ingericht dat zij de woorden toch wel lezen, met-of-zonder-een-streepje tussen je keywords.

Wanneer je een idee hebt omtrent bijvoorbeeld een affiliate of adsense-site kun je gerust de domeinnaam met het streepje pakken. Vaak gaat dit om een website waar je wat tijd insteekt en vervolgens gaat optimaliseren om goed te ranken. Of je dan www.lerenkoken.nl of www.leren-koken.nl hebt maakt weinig uit. Als je de juiste SEO technieken toepast zul je vanzelf hoger in Google komen te staan.

Je online visitekaartje

Als visitekaartje voor je bedrijf of uithangbord voor je branding zou ik echter nooit, maar dan ook echt nooit concessies doen. Het komt gewoon minder geloofwaardig over waardoor de bezoeker, jouw klant, je minder serieus zal nemen.

Stel je voor dat Adidas de url: www.a-d-i-d-a-s.com zou gebruiken. Zeg nou zelf: dat ziet er toch niet uit?

Wat je overigens wel kunt doen als de mogelijkheid zich voordoet en ik dan ook van harte aanbeveel, is beiden registreren zodat de concurrent niet aan de haal kan gaan met de domeinnaam met koppelteken.

Een goed voorbeeld van een grote jongen die vergelijkbare domeinnamen heeft opgekocht en doorgelinkt naar de eigenlijke website is McDonalds. Probeer zelf maar eens: www.mcdonalds.nl en www.mc-donalds.nl

Ben je het na het lezen van dit artikel roerend met ons eens? Of misschien wel helemaal oneens. Laat ons in de reacties hieronder weten waarom jij wél of geen streepje in je domeinnaam hebt.

Inhoudsopgave